Dragostea durează 3 ani. Dragostea durează 3 ani?

În primul an, cumperi mobila.

În al doilea an, muți mobila.

În al treilea an, împarți mobila.

Cartea

Cărțile nu se judecă după copertă, dar se pot judeca după titlu, care a fost și motivul care m-a făcut să citesc cartea lui Frédéric Beigbeder, motiv alimentat de un cinism poate nemotivat și de credința că ”basmele există doar în basme”. 

În centrul acestui Roman se află Marc Marronnier, în vârstă de 30 de ani, aflat în toiul petrecerii sale de divorț, mai mult sau mai puțin liber. După o relație de 3 ani, Marc realizează nu doar că nu o mai iubește pe Anne, ba chiar că o detestă, argumentându-și sentimentele printr-un studiu care a dovedit că, din punct de vedere chimic, dragostea moare după 3 ani.

Cu puțin timp înainte de întâlnirea datei de expirare, Marc se îndrăgostește nebunește de Alice, căsătorită la rândul ei, cu care are o aventură, presărată de urme neglijente, care conduc la divorțul dintre Marc și Anne.

Cartea pare puțin haotică la început, înțesată de povestiri din relațiile lui Marc cu Anne și Alice, încercările lui Marc de a o convinge pe Alice să divorțeze și să fie cu el, viața lui de burlac și argumente ale teoriei lui, însă este o carte ușoară și plăcută.

Romanul abordează o mulțime de teme, din perspectiva personajului principal, explicând efectul distructiv pe care căsătoria îl are asupra iubirii, mutatul împreună, sexul, petrecerile, fericirea, punând accent pe latura tristă a acestor lucruri.

Textul este scris fără pic de cenzură (nerecomandat celor cu o decență excesivă), debordând de un umor simplu, dar de efect, accentuat de caracterul cinic al lui Marc.

În final, cartea reușește să îi mulțumească și pe cei pozitivi, cât și pe cei aflați la capătul opus, printr-un plot-twist de zile mari.

Filmul

Mi-a plăcut atât de mult cartea, încât n-am avut nicio reținere să văd și filmul, cu toate că este o producție franceză, limbă pe care o detest din toată inima. Aproape ca întotdeauna, cartea bate filmul (în principal pentru că sunt omise detalii importante… și pentru că e în franceză – glumesc), dar e interesant să vezi personajele transpuse în realitate.

Piesa

Punerea în scenă a piesei de teatru ”Dragostea durează trei ani” am vizionat-o la Godot, care mi se pare unul dintre cele mai mișto locuri din Bucureștiul ăsta mare. Distribuția, mică, dar esențială – Anne, Alice, Jean-Georges și Marc, interpretați de Mihaela Teleoacă, Gabriela Iacob, Vitalie Bichir și Cristi Iacob (care este un Marc mai bun decât puteam eu să îmi imaginez vreodată citind cartea).

Pe lângă interpretarea plină de naturalețe, am apreciat și interacțiunea actorilor cu publicul (ținta fiind pe capetele cuplurilor, dar și ale celor trei persoane divorțate din sală).

Cu o scenă mică, recuzită minimală și debordând de simplitate, piesa asta, împreună cu cei care i-au dat viață, m-a făcut să râd cu lacrimi, să aprob ferm ironiile legate de dragoste și m-a pus pe gânduri în final.

Must see!

829341

Advertisements

One thought on “Dragostea durează 3 ani. Dragostea durează 3 ani?

  1. Pingback: Dragostea durează 3 ani. Dragostea durează 3 ani? | Writer's Block

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s